Pasta alla Friulana

(ingedience pro 4 osoby)

–          500g těstovin dle výběru

–          200g sýra Brie

–          100g slaniny nakrájené na malé kostičky

–          ½ sklenice mléka

–          Smetana na vaření dle potřeby

–          Sůl, pepř

–          Kousek másla

–          3 lžičky balzamického octa (italský tmavý vinný ocet, najdete ho na našich prodejnách)

–          Špetka muškátového oříšku

V nepřilnavé pánvi rozehřejte 3 lžíce Balzamika a opečte slaninu, kterou až se opeče dáme stranou. Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu na obalu tzv. na skus. Nakrájíme sýr Brie na malé kousky, ale necháme si cca 5 tenkých plátku na konec.

Dvě minuty před koncem varu, rozehřejeme v hlubší pánvi či hrnci kousky Brie, přidáme mléko, smetanu , sůl a špetku muškátového oříšku a krátce povaříme.

Slijte těstoviny, přidejte do nich kousek másla, vsypte je do omáčky z Brie a rychle zamíchejte, přidejte opečenou slaninu a nakonec plátky Brie a ještě jednou zamíchejte. Podáváme teplé a zapíjíme dobrým suchým vínem ( Sauvignon ).