Sýrové fondue

Tradiční švýcarské fondue – pro 4 osoby – 400 g Le Gryuere, 400 g Ementall, 1 stroužek česneku, 400 ml bílého vína ( nejlépe suché ), 1 lžíce citrónové šťávy, 2 panáky višnovice, 4 lžíce škrobové moučky, čerstvě mletý pepř, bageta nebo chléb.

Příprava fondue: pánev na fondue vytřete česnekem, nastrouhejte do ní oba sýry a přilejte bílé víno a citrónovou šťávu. Za stálého míchání zahřívejte dokud se sýr dokonale neroztaví. Zahustěte moučkou a přilejte višňovici a lehce povařte. Závěrem dochuťte čerstvým pepřem.

Pánev poté postavte na kahan a udržujte sýr roztavený. Chlebové kostičky napichujte na vidličku a namočte do sýra. Občas směs promíchejte.

Další varianty fondue:

  • Sýrové fondue z gryere – 100% Le Gruyere + jabkovice.
  • Sýrové fondue z Wallisu – 100% Raclette de Savoie – slivovice.
  • Ostschweizer fondue – 100% Appenzeller, suché cidre, jabkovice, trochu citronu.